Godišnja doba

U dvije riječi? Bilo kad, ali ako već možete birati, ona u proljeće, ljeto ili jesen. Svako godišnje doba sa sobom nosi vlastite boje i ugođaj. Blago, rascvjetano i mirisno proljeće, vruće i obasjano ljeto ili raznobojna, ukusna jesen – svejedno je.

Jesen

Jeseni na Sjeveru Zagorja protkane su šarenilom boja, a pitomim brežuljcima odjekuje pjesma
marljivih berača grožđa.

Nakon uspješno završenih berba, područjem se širi neodoljiv miris pečenih kestena koji se ljube uz čašicu mošta ili pak mladog vina. Idealno je to vrijeme za šetnju prirodom, gljivarenje ili ubiranje jesenskih plodova poput ovdje sveprisutnih kestena i šipka. Jesen donosi i bogati kulturno umjetnički program te eno-gastro manifestacije; poput Petrijanečkih jesenskih večeri, Viničke jeseni i smotre folklora, Čiselske nedele u Maruševcu, Wine&Walk-a u Cestici, obilježavanje Martinja i upriličenje ceremonije krštenja mošta diljem područja Sjever Zagorja.

Zima

Čarobne injem obgrljene livade i snijegom umotani zagorski brežuljci mamac su za nezaboravne zimske praznike s obitelji.

Također ono što ovdje zimu čini posebnom jest Advent na Sjeveru Zagorja. Svi vikendi u prosincu rezervirani su za božićne sajmove diljem udruženih općina, bogati kulturno umjetnički program, nezaobilaznu adventsku gastro ponudu te obilje zabave u blagdanskom raspoloženju.

Proljeće

S dolaskom proljeća dani su sve dulji, a Sjever Zagorja poprima raskošne boje koje čine harmoniju zelenila i šarenih cvjetnih livada.

Cvrkut ptica nerijetko nadjača šum rijeke Drave koja osvježava čitavo područje i nosi novu energiju buđenja prirode. Idealno je to vrijeme za boravak na svježem zraku, šetnju koritom Drave ili vožnju kajakom kroz tajanstvene rukavce. Brojne uređene rute nude mogućnost bicikliranja, Park Križovljangrad i arboretum Opeka idealni su za šetnju i meditaciju, a oni željniji adrenalina mogu se okušati na ziplineu u Dubravi Križovljanskoj ili u paintballu na Falinić Bregu.

Ljeto

Ljeto na Sjeveru Zagorja započinje Konjičkim igrama u Zelendvoru.

Međunarodna manifestacijom u kojoj sudjeluju kroz igre sudionici sa konjima i konjskim zapregama. Zelendvorska manifestacija po mnogo čemu je jedinstvena u Hrvatskoj. Rijetko kad i rijetko gdje se na jednom mjestu može vidjeti toliki broj plemenitih životinja i konjskih zaprega. Prostrani i zeleni Zelendvor idealno je mjesto za takav oblik manifestacije u ovom sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Posjetitelji imaju prilike uživati u nadmetanju zaprega s profesionalnom i amaterskom opremom te brojnim drugim konjičkim disciplinama.

Moglo bi te interesirati