Područja

Šest općina na zapadu Varaždinske županije odlučilo je turistički se povezati i taj objedinjeni prostor predstaviti kao novu hrvatsku kontinentalnu destinaciju. Ovo je područje idealno za opušteni romantični ili obiteljski vikend, proveden u miru lijepo uređene kuće za odmor smještene na jedan od pitomih, šumovitih ili vinorodnih brežuljaka ovog kraja. Smješteno u turistički neistraženi kutak Varaždinske županije, područje Sjevera Zagorja nalazi se unutar 60 minuta vožnje od cijelog niza popularnih i razvijenih atrakcija i destinacija u Hrvatskoj, ali i Sloveniji, lako dostupnih osobnim vozilom što ga čini upravo sjajnim ishodištem za istraživanjem šire regije.

Cestica

Najsjeverniji dio Sjevera Zagorja zauzima općina Cestica.

Njezine granice, kao i granicu sa Slovenijom, uvelike određuje prirodni tok rijeke Drave, čije su obale, kada nisu dio sustava jedne od tri obližnje hidroelektrane, među najuščuvanijim i najdivljijim u Europi. Drava stoga s pravom nosi nadimak „Europska Amazona“, a dio te divljine možete iskusiti upravo na području Cestice. Kao kontrast nizinskom i plodnom području uz rijeku Dravu, južni dio općine namreškan je zagorskim brežuljcima, prepunim vinogradima ili predivnim šumama koje razdvajaju doline, a gotovo sa svakog vrha cijeli krajolik nadgleda jedna od brojnih impozantnih crkava s kojih pucaju nezaboravni pogledi na sve strane svijeta.

Vinica

Malo gdje u Hrvatskoj ćete na površinski relativno malom prostoru, kojeg zauzima općina Vinica, pronaći toliko dvoraca, kurija i utvrda.

Nekada se u Vinici nalazilo važno trgovište, a s obzirom na tradiciju vinogradarstva ne čudi da su ovdje, na strmim bregima, ali i u nizini, izgrađene brojne plemićke i fortifikacijske građevine. Većina ih, na žalost, dijeli sudbinu mnogih dvoraca u Hrvatskoj; napušteni su i zapušteni, iako i takvi vrlo jasno pokazuju svoju nekadašnju ljepotu i važnost.

Maruševec

Zelenilo i šarenilo pejzaža Maruševca, povijest simbolizirana predivnim i očuvanim dvorcem, ali i duboka povezanost sa starim običajima koji su danas življi nego ikad, čini ovu općinu zanimljivim odredištem za opušteno istraživanje. 

A istražiti možete svašta! Otkrijte koje su plemićke obitelji stolovale u dvorcu Maruševec, koliko je stara prekrasna crkva sv. Jurja i tko je mitološki „Zeleni Jura“ koji na blagdan svog sveca tjera zlo i najavljuje plodnu godinu.

Petrijanec

Najistočnija općina Sjevera Zagorja smještena je u dravskoj ravnici, a njezini turistički aduti obuhvaćaju očuvanu divljinu obala „Europske Amazone“, rimsku baštinu i poznato lovište u kojeg su dolazili grofovi, kraljevi i predsjednici.

Zbog brojnih arheoloških nalaza i termalnog izvora, pretpostavlja se da je na lokaciji današnjeg mjesta Petrijanec bilo rimsko naselje ili odmorište Aqua Viva.

Donja Voća

Šumoviti brežuljci Donje Voće skrivaju špilju Vindiju, jedno od najvrjednijih nalazišta neandertalaca u Europi.

U ovom pomalo skrovitom dijelu Sjevera Zagorja život, dakle, postoji od prethistorije što ni ne čudi s obzirom na ljepotu i pitomost krajolika.

Ljepota voćanske prirode i snaga duha ovdašnjih ljudi bili su i velikom inspiracijom za djela jednog od najvećih slikara hrvatske naive, osebujnog Slavka Stolnika, koji je, usprkos svjetskom uspjehu cijelog života ostao vjeran svojem rodnom kraju.

Klenovnik

Slavna plemićka obitelj Drašković u Klenovniku je izgradila najveći dvorac u Hrvatskoj.

Ovo još uvijek impozantno zdanje koje je prije kasnijih adaptacija, posjedovalo 90 soba i okruživao ga je ogromni perivoj posljednjih je stotinjak godina bolnica, ali i svojevrsni simbol i mjesta Klenovnik i cijele općine. Ovdje ćete naći i prirodne atrakcije poput Velike špilje, poznate i kao Mačkove špilje, koju je otkrio odnosno iskapao isti čovjek koji je zaslužan i za istraživanje špilje Vindije. Za one koji još dodatno vole povijest, zanimljivo odredište je kapela Sv. Vuka, koja se nalazi iznad dvorca Klenovnik. Ovo je najjužnija kapela posvećena tom svecu, inače popularnom na njemačkom govornom području, a do nje vodi lijepi put s kojeg se, svakim novim metrom nadmorske visine, otkrivaju sve ljepši vidici.

Moglo bi te interesirati